Alcohol kopen onder 18? Weinig kans in Sliedrecht!

SLIEDRECHT – Winkels en horeca in Sliedrecht houden zich goed aan de leeftijdsgrens van 18 jaar voor het verstrekken van alcohol. In maar liefst 86,8% (2017) tot zelfs 95,2% (2018) van de
gevallen vragen de verkopers eerst naar een identiteitsbewijs. Dat blijkt uit onderzoek door ‘mystery shoppers’. Over het eerste kwartaal van 2019 ligt het percentage vooralsnog op 75%.

De gemeente Sliedrecht heeft een preventie- en handhavingsplan alcohol. Het handhaven van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol is hier onderdeel van.

Sinds 2015 zet de gemeente mystery shoppers in om te controleren of verkopers in twijfelgevallen vragen naar een identiteitskaart. De eerste jaren kregen verkoperseen waarschuwing als dit niet gebeurde. Vanaf 2017 krijgen ze een boete.  Bij de start van de controles in 2015 lag het nalevingspercentage op 41%, in 2018 is dit 95,2%. Er lijkt nu dus sprake van een trendbreuk.

Ook in vergelijking met de regio scoort Sliedrecht uitstekend. Vergelijk het regionale nalevingspercentage van 42% in 2017 met de Sliedrechtse score van 86,8% in datzelfde jaar.

Burgemeester Bram van Hemmen is blij met de resultaten. “Ik zie dit als een gevolg van onze inspanningen op zowel preventie als repressie. Hiermee lopen we voorop in de regio. Het is nu zaak om de naleving op dit niveau te houden.”

De gemeente controleert ook op het ‘doorschenken’ van alcohol in cafés en andere gelegenheden. In april dit jaar hebben we hiervoor een kleinschalig onderzoek gehouden bij 9 alcoholverstrekkers. In 44% van de gevallen kregen bezoekers op een bepaald moment geen alcohol meer. De gemeente wil dit percentage omhoog krijgen naar 75%.