Duurzaam asfaltlaag op de Baanhoek Molendijk Sliedrecht

SLIEDRECHT – Door KWS Infra wordt een toplaag aangebracht op de Baanhoek Molendijk. De toplaag is een duurzame asfaltlaag van 40% gerecycled asfalt. Voor de gemeente Sliedrecht een primeur: niet eerder werd zo’n duurzaam asfaltmengsel toegepast.

In opdracht van de gemeente is KWS Infra begin dit jaar gestart met de reconstructie van Baanhoek-Oost en Molendijk-West. Op de Baanhoek Molendijk komt nu een 450 meter lange duurzame asfaltlaag. Het asfaltmengsel SMA (steen- of splitmastiekasfalt) is toegepast met gebruik van 40% gerecycled asfalt.

Een bijzonder mengsel, want vanwege de specifieke eisen aan SMA is het niet zo eenvoudig om gerecycled asfalt toe te passen. Het duurzame asfaltmengsel van KWS wordt geproduceerd in de asfaltcentrale APH in Hoogblokland. Vanwege de specifieke eisen aan zowel de samenstelling als de korrelverdeling voor het SMA-mengsel was het tot voor kort lastig om asfaltgranulaat toe te passen.

Door onder andere de oude SMA-deklaag apart te frezen en op te slaan kan het SMA nu hoogwaardig worden gerecycled. Deze horizontale recycling vraagt echter niet alleen aanpassingen in de werkzaamheden, maar ook in de logistiek en asfaltproductie.