Erwtensoep in de Koperen Knop

H’VELD-G’DAM – Zaterdag 23 januari is het de jaarlijkse traditionele
erwtensoep-dag in Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam. foto Erwtensoep in de Koperen Knop
Dan wordt er weer oudhollandse erwtensoep gekookt, waarvan iedereen
kan komen smullen. Een kop soep is verkrijgbaar van 11.00 tot 14.00 uur.
Maar houd er rekening mee: op is op…

Erwtensoep is een traditionele Hollandse soep. Het recept is al eeuwenoud
en past uitstekend bij de winter van Nederland. De soep is heerlijk na
een wandeling of een schaatstocht. Erwtensoep is een rijk gevulde soep
van voornamelijk erwten, diverse andere groenten en vaak rookworst.

Hoe oud erwtensoep is, is niet bekend. Het recept komt waarschijnlijk uit
de 16e of 17e eeuw, toen er ijskoude winters waren, waarop de mensen
nauwelijks waren voorbereid. Een van de manieren om dan warm te blijven
was het eten van erwtensoep. Erwten waren toen overal te krijgen en
de soep werd in de wintertijd door iedereen gegeten, arm of rijk.

Er zijn heel veel verschillende erwtensoeprecepten in omloop. Die kunnen
verschillen per provincie, streek of plaats. In bepaalde streken eet men
erwtensoep het liefst met roggebrood terwijl in andere regio’s men liever
een minder gevulde erwtensoep heeft. Ook wordt erwtensoep wel gegeten
zonder rookworst, maar met rundvlees of met gehaktballetjes.

Erwtensoep wordt ook wel snert genoemd. De benaming klinkt misschien
iets minder vriendelijk. Over de herkomst van het woord snert, bestaan
verschillende verklaringen. Snert zou uit het Fries komen en eigenlijk
een dunnere variant van erwtensoep zijn, de snert-erwtensoep.

Een ander theorie is dat het is afgeleid van het fijn koken van de erwten;
de erwten tot ‘snert’ koken.

Museum De Koperen Knop is gevestigd op het adres Binnendams 6,
3373 AD Hardinxveld-Giessendam. Voor meer informatie:
0184- 61 13 66 of: koperenknop@planet.nl