Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft dinsdag 13 oktober besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving.

Alle eet- en drinkgelegenheden moeten vanaf 14 oktober woensdagavond 22.00 uur de deuren sluiten. Ook wordt sporten in teamverband aan banden gelegd en werkt het kabinet aan een mondkapjesplicht. Dat zei premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens de corona-persconferentie. De maatregelen gelden in voor een maand, maar na twee weken wordt de balans opnieuw opgemaakt, vertelde de premier: “Feitelijk gaan we naar een gedeeltelijke lockdown”. Ook zal er volgens de premier strenger worden gehandhaafd op het naleven van de regels.  

Winkels om 20:00 uur dicht 

Daarnaast moet de detailhandel om 20:00 uur dicht, behalve de supermarkten. Na 20:00 uur mag geen alcohol meer worden verkocht en is het gebruik van alcohol op straat na dat tijdstip verboden. Koopavonden mogen voorlopig ook niet meer. 

Maximaal 30 personen in ruimte

Voor thuisbezoek geldt een maximum van drie personen per dag en in de buitenlucht mogen groepen niet groter zijn dan vier personen.In zaaltjes of ruimtes zijn maximaal dertig personen toegestaan en dat geldt ook voor de culturele sector. Voor musea en pretparken, waar het publiek in beweging is, verandert niets ten opzichte van de huidige maatregelen. Weekmarkten mogen open blijven.  

Geen teamsport

Wedstrijden in het betaald voetbal mogen wel doorgaan, maar nog altijd zonder publiek. Verder worden alle competitiewedstrijden en alle teamsporten stilgelegd. Kinderen tot 18 jaar mogen in teamverband wel blijven sporten. In de buitenlucht mag met maximaal vier personen worden gesport, op 1,5 meter afstand. 

Mondkapjesplicht

Het kabinet wil daarnaast een mondkapjesplicht invoeren, maar dat moet juridisch nog mogelijk worden gemaakt. De plicht moet gaan gelden voor publieke binnenruimtes en voor iedereen boven de 13 jaar oud.   

Routekaart

Het kabinet heeft ook een zogeheten ‘routekaart’ ontworpen, waarin vier scenario’s worden beschreven met bijbehorende maatregelen. De scenario’s lopen op van ‘waakzaam’ via ‘zorgelijk’ tot ‘ernstig’ en ‘zeer ernstig’. Als richtlijn geldt het aantal besmettingen per 100 duizend bewoners. 

Bron: Rijksoverheid.nl / RTV Rijnmond