mei 14 2019

Slydregt.NU wil stemmen gaan tellen

SLIEDRECHT – Donderdag 23 mei zijn de verkiezingen voor het Europarlement. Maar helaas: ditmaal geen uitslagenavond. Dat horen we pas op zijn vroegst op zondag 26 mei na 23:00 uur. Dat betekent dat de uitslagen vier dagen geheim gehouden worden, in de handen van een (veel te klein) groepje mensen. Dat vinden we principieel ondemocratisch: in Nederland horen we op de verkiezingsdag wat Nederland gestemd heeft.

Als je die informatie verzwijgt, breek je deze democratische spelregel en wie aan de spelregels rommelt, morrelt aan het vertrouwen in de democratie. Gelukkig is er een geitenpaadje: Kiezers kunnen de uitslag van hun stembureau zelf opvragen nadat de telling is afgerond.

De uitslag moet openbaar worden voorgelezen, en daar mag eenieder bij aanwezig zijn”. Daarom roept GeenStijl heel democratie-minnend Nederland op Stemmenteller te worden. Om je eigen stem, je eigen stembureau en onze democratische spelregels te bewaken. Net als in 2014, toen GeenStijl dat met bijna 1300 stemmentellers tot een mooi democratisch succes wisten te maken. Daarom sluit Slydregt.NU zich aan bij de actie van GeenStijl en gaan we dus stemmen tellen.  Fractievoorzitter Mark Jongeneel is 23 mei aanwezig bij het stemmen tellen in het Raadhuis vanaf 21:00 uur. Omdat Sliedrecht in totaal 16 stemlocaties heeft zoekt Slydregt.NU Sliedrechters die mee willen tellen donderdagavond 23 mei. Mensen die mee willen tellen kunnen zich bij Slydregt.NU aanmelden.